Borås Konstmuseum

Öppet tisdag-söndag 12.00-16.00, fri entré. Information om Corona - läs information.

Borås Konstmuseum ansvarar för kommunens konstsamling och konstnärlig gestaltning av det offentliga rummet. Enligt Borås Stads riktlinjer ingår konstnärlig gestaltning som en naturlig del av samhällsbyggnadsprocessen. Därför erbjuder Borås Konstmuseum guidad skulpturvandring genom ett urval av stadens skulpturer.

Sedan den omtalade Pinocchio-skulpturen Walking to Borås av Jim Dine avtäcktes 2008 har ett flertal skulpturer tagit plats i det offentliga rummet. På en promenad genom staden och stadsparken finner du bland annat verk av Charlotte Gyllenhammar, Tilda Lovell, Jaume Plensa, och Xavier Veilhan.

De senaste tillkomna verken köptes in i samband med Borås Internationella Skulpturbiennal 2018. Verken Bootstraps av Sofia Hultén och Heritage Studies #5 av Iman Issa väntar nu på att få en permanent placering i Borås.

Med start den 7 maj 2020 visas mobilfilmsserien Kultur under covid-19 där konstnärerna Lena Mattsson och Ola Åstrand har bett ett tiotal kulturarbetare filma sig själva med mobiltelefonen och berätta hur de tänker om det som händer våren 2020.

Under hösten 2018 utlystes gestaltningsuppdrag till fyra skolor inom Borås Stad där sju konstnärer just nu arbetar med sina skissförslag.

Video still av Lena Mattsson, 2020.

Skulptur av stor, grön kanin.

Marianne Lindberg De Geer, Mate Hunting.

Senast uppdaterad: 2020-05-06