Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 12.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 12.00

Offentlig konst

Borås beskrivs ofta som konststaden, i stadskärnan finns inom en radie på knappt 1,5 kilometer ett drygt hundratal skulpturer, installationer och muralmålningar. Att staden kan stoltsera med så många samtida skulpturer av internationellt kända konstnärer, beror på generösa donationer och ett nära samarbete med näringslivet. Samarbetet med näringslivet har uppmärksammats nationellt och "Skulpturstaden Borås" blev 2021 års vinnare av Swedish Arts & Business Awards, Kultur & Näringslivs tävling för affärsmässigt grundade kultursamarbeten.

Borås Konstmuseum ansvar för gestaltning och uppförande av nya verk såväl utomhus i stadsrummet som inomhus i offentliga miljöer, museet ansvarar även för underhåll och skötsel av befintlig konst.

Du hittar de offentliga konstverken i kartan ovan.
För kartan i helskärmsläge följ denna länk (nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kvinna med svart väst pekar på en stor bild framför ett sällskap.

Foto: Hendrik Zeitler

Guidade skulpturvandringar

Borås Konstmuseum erbjuder guidade visningar av stadens offentliga konst. Våra guider tar med er på en resa runtom i staden där ni får chansen att upptäcka och lära er mer om några av Borås många skulpturer och muralmålningar.

Kontakta oss via bokningar.konstmuseum@boras.se för privata bokningar.

"Det som är fantastiskt med de här skulpturerna är att de skapar platser av platser som annars inte varit någon plats"

(Mark Isitt Sveriges Radio P1 2018, Borås har fått tillbaka självförtroendet)

 

Kvällsbild av skulptur med ett virrvarr av vita stålskenor.

Alice Aycock, Devil Whirls, 2021. Foto Ulrika Göransson. Skulpturen donerades till Borås i samband med 400-årsfirandet av staden 2021.

Urban konst

Borås har positionerat sig som en scen för urban konst och i staden finns ett fyrtiotal muralmålningar, de flesta har tillkommit genom festivalen No Limit® som pågick under ett antal år. Själva festivalen är numera nerlagt och arbetet med muralmålningar är införlivat i Borås Konstmuseums uppdrag för offentlig och urban konst.

Läs mer om No Limit® Borås (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Muralmålning på fassad med motiv av en svan och en räv som bråkar.

Telmo Miel, 2017. Foto Fredrik Malmlund

Vård och underhåll

Offentlig konst är en del av det moderna kulturarvet. Eftersom den är hårt utsatt för både väder och vind såväl mänskliga påfrestningar, som till exempel klotter och skadegörelse, ställer den särskilda krav på förvaltning och underhåll.

År 2019 genomfördes en inventering av stadens skulpturer av konservatorer, vilket resulterade i en omfattande vård- och underhållsplan som utgör underlag i museets konserveringsarbete av offentlig konst.

Om ni vill anmäla skador, klotter på konstverk så maila till

info.boraskonstmuseum@boras.se

Länk till pdf av vård och underhållsplan Pdf, 29.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Handbok & riktlinjer

En handbok för arbetet med offentlig konst i Borås har tagits fram som förtydligar Borås Stads riktlinjer för offentlig konst.

Läs handboken här Pdf, 7.4 MB, öppnas i nytt fönster. och läs riktlinjerna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stadsbild med en skulptur i brons som föreställer ett barn i regnkläder.

Charlotte Gyllenhammar, Ute, 2005. Foto Superstudio

Konst genom enprocentregeln

Borås Stad avsätter årligen ett anslag som motsvarar 1,2% av kommunens investeringsbudget vid ny- om- och tillbyggnader av fastigheter i en investeringsbudget för konstnärlig gestaltning. Medlen kan även användas för utomhusmiljöer och täcka kostnader för vård och underhåll.

Vid satsningar på gestaltningar av kommunala miljöer, framför allt vid nybyggnationer eller större renoveringar, hanterar kommunen konstinköpen genom ett upphandlingsförfarande. Det innebär att uppdragen annonseras offentligt och yrkesverksamma konstnärer har möjlighet att anmäla intresse för uppdraget. Lagen om offentlig upphandling (LOU) styr förfarandet. Val av konstverk beslutas av en förvaltningsövergripande samrådsgrupp där sakkunniga från museet är sammankallande.

vägg i offentlig byggnad med konstverk i reliefer målade i starka färger.

Saadia Hussain, Aboow – we wow!, 2024. Plats: Särlaskolan. Foto Hendrik Zeitler