Borås Konstmuseum logo


Mellan 27 februari och 14 april är museet tillfälligt stängt för förberedelser inför kommande utställningar.

Urban konst är ett starkt visuellt kännetecken i Borås, de flesta målningar har tillkommit genom festivalen No Limit. Läs mer om No Limit Borås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borås Konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten som numera även omfattar urban konst eller gatukonst. I samband med Borås 400-årsfirande uppförde museet muralmålningar i Dalsjöfors, Fristad, Sandared och Viskafors. De utvalda konstnärerna var Saadia Hussein, Shora Dehnavi, Stina Folkebrant och Valeria Montti Colque, som med sina olika uttryck berikade och gav nya perspektiv på platserna.

Under Borås Art Biennial 2021 fick den samiska konstnären Ander Sunna i uppdrag att skapa ett verk till Kulturhusets fasad. Resultat blev det drygt tjugo meter långa verket Lyxen av att samsas. Att växa upp i en långdragen konflikt har fått konstnären Anders Sunna att uppfatta sin konst som en plattform för att berätta sin och familjens historia och att söka den upprättelse han tycker de förtjänar. Under 2022 deltar Anders Sunna i den 59:e upplagan av Venedigbiennalen där han, tillsammans med två andra konstnärer, kommer att representera Sápmi och förvandla den nordiska paviljongen till den samiska paviljongen.

Borås Konstmuseum erbjuder visningar av stadens urbana konst.

en husfasad med en nio meter lång färgrik målning med motiv av bland annat samer vid en lägereld

Anders Sunna, Lyxen av att samsas, 2021, Foto Hendrik Zeitler

Senast uppdaterad: