Borås Konstmuseum

Borås Art Biennial

Grafisk bild med starka färger med logotypen för Borås Art Biennial

Borås Konstmuseum är glada att kunna presentera curatorerna för Borås konstbiennal (Borås Art Biennial) 2021.

Borås firar 400-årsjubileum nästa år och för att uppmärksamma detta byter Borås Internationella Skulpturbiennal namn till Borås Konstbiennal. Biennalen invigs 29 maj 2021 och pågår till 26 september 2021.

Biennalen 2021 kommer att cureras av Stockholmsbaserade Ulrika Flink och Londonbaserade Amanprit Sandhu. Biennalen kommer att bjuda in svenska och internationella konstnärer att överväga hur nya former för kollektivitet kan se ut idag samt att utforska vad som utgör en stads emotionella relationer och sociala struktur. Konstverk kommer att presenteras i det offentliga rummet runt omkring i stadskärnan och på Viskan samt på Borås Konstmuseum och hos Textilmuseet. Biennalens tematik och konstnärslista offentliggörs i mars 2021.

I samband med biennalen kommer det pågå ett regionalt samarbete i Vårgårda och Bollebygd. Projektet kallas Moving Out – Konstbiennalen flyttar ut och genomförs med stöd av Boråsregionen.

Besök biennalens hemsida här.länk till annan webbplats


Porträttbilder på Amanprit Sandhu och Ulrika Flink

Amanprit Sandhu och Ulrika Flink (foto av Josefin Cowie)


Om kuratorerna:

Ulrika Flink har under de senaste åren curerat utställningar runt om i Sverige men även utomlands. Den senaste utställningen i Borås Somewhere in Between på Borås Konstmuseum som avslutades i januari 2020, utforskade landskapets minne, nationell identitet och mytens roll i historieskrivningen.

Just nu arbetar Ulrika Flink som konstnärlig ledare för Konsthall C i Hökarängen, Stockholm, en tongivande aktör i ett samhällsengagerat konstliv där curatoriella och konstnärliga experiment och nytänkande står i centrum. Flink är även verksam på Konstfrämjandet Stockholm som konstnärlig ledare. Internationellt har Ulrika bland annat curerat den prestigefyllda nordiska konstbiennalen Momentum 9, 2017, en viktig arena för nordisk samtidskonst.

Flink har en lång erfarenhet av arbete med konst både lokalt, nationellt och internationellt då hon bland annat arbetat på Tensta konsthall, Autograph ABP (London), Tate Modern och Bonniers konsthall. Hon har en masterexamen i Curating Contemporary Art från Royal College of Art, London.


Amanprit Sandhu är en curator och skribent baserad i London. Som frilanscurator fokuserar hon på konst i det offentliga rummet, performance, och metoder för samarbete. Hon var medgrundare av curatorskollektivet DAM Projects (2014-20), vars arbete synliggjorde underexponerade konstnärer, konstscener, diskurser och socio-politiska debatter.

Tidigare roller är: Interim Curator vid Wysing Arts Centre, Cambridgeshire, Public Program and Residencies Curator vid Camden Art Centre, Projects Curator på Art on the Underground, Performance Curator for Art13 och Art14 London, Projektledare för Folkestone Triennial 2012 och 2014, Frieze Foundation projekt och assisterande curator vid Liverpool Biennial of Contemporary Art.

Hon är gästföreläsare på kandidatutbildningen vid Chelsea College of Arts och gästlärare på Curating Contemporary Art MA vid Royal College of Art. Mellan 2017-20 var hon styrelsemedlem på Arts Catalyst.

Bakgrund

Sedan år 2008 har Borås Konstmuseum arrangerat Borås Internationella skulpturbiennal. Startskottet var Jim Dines uppmärksammade skulptur Walking to Borås (Pinocchio) och sedan dess har stadens offentliga konst berikats med en mängd olika gestaltningar av såväl temporär som mer bestående karaktär. Många verk har blivit en del av stadens offentliga konstsamling och profil, andra verk skapar tillfälliga spännande möten. Borås stads satsning på offentlig konst baseras på ett långsiktigt strategiskt arbete och ett nära samarbete med näringslivet. Borås Konstmuseum har samtidskonst som uppdrag och från och med år 2021 kommer biennalen utvecklas ytterligare och omfatta flera former av konstnärliga uttryck och samtidigt skifta benämning till Borås Art Biennial.


Tidigare biennaler

Senast uppdaterad: