Borås Konstmuseum logo


Mellan 22 april och 14 juni är museet stängt för förberedelser inför kommande konstbiennal.

Kultur under covid-19


Kultur under Covid-19 - en mobilfilmsserie


Den 3 juni sändes den sista filmen i mobilfilms-projektet som började den 7 maj och nu finns alla tretton filmerna att se samlade här på sidan eller här på vår youtube kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi ville göra ett nedslag och rapportera om hur kulturarbetare upplevde våren 2020. Har kulturen en giltighet under en kris? Eller är den bara grädden på moset, en slags överflödig lyx? Så många filmer, böcker, konst och musik har handlat om annalkande kriser. Var det denna kris det handlade om? Kommer det fler kriser?

Vi frågar oss nu: Vad var det egentligen som hände? Är det önskvärt att allt återgår till det ”normala”? Eller bar denna kris på ett löfte om att saker kan bli annorlunda om vi gemensamt ändrar vår livsstil? Var det kanske så att denna vår visade på en slags kraft i att vi tillsammans kan förändra saker som väldigt länge känts tomt och innehållslöst? För oss slutar inte kultur att ha en giltighet under denna märkliga tid, men vi kanske såg på den med nya ögon…

Vi vill tacka alla kulturarbetare som medverkade i detta projekt!

Lena Mattsson och Ola Åstrand, curatorer
Borås Konstmuseum, producent


Om Kultur under Covid-19

Konstnärerna Lena Mattsson och Ola Åstrand bad ett tiotal kulturarbetare filma sig själva med mobiltelefonen och berätta hur de tänker om det som händer våren 2020. I dessa poetiska och intima filmer blir vi inbjudna till att höra berättelser om allt från pågående och inställda projekt, ändrade arbetssituationer, tankar om pandemin men också en del hopp och inspiration. Lena Mattsson har sammanställt, klippt och redigerat materialet. Musiken är skapad av Noah Jaskoviak Åstrand om inte annat anges. Serien är kuraterad av konstnärerna Lena Mattsson och Ola Åstrand och producerad av Borås Konstmuseum. Video stills av Lena Mattsson, 2020. Filmerna visas här på hemsidan och på vår youtube kanal. Länk till annan webbplats.

Lena Mattsson och Ola Åstrand står också bakom en utställning om svensk 90-talskonst för Borås Konstmuseum. Utställningen som bär titeln Generation skulle ha öppnat den 5 juni men blev på grund av covid-19 framflyttad till i hösten 2020.


Torsdag 7 maj

Foto Ola Åstrand: Andréas Hagström.

Måndag 11 maj

Maya Eizin Öijer och Bruno K. Öijer har tidigare samarbetat bl.a. med utställningen En Gång Blommade Trädet (Moderna Museet, 2007) efter en dikt av Bruno K. Öijer (ur diktsamlingen Det Förlorade Ordet, 1995). Deras samarbete finns även dokumenterat i filmen Vildmark 2 x Öijer (SVT, 2011). https://www.mayaeizinoijer.com/ Länk till annan webbplats.

Foto: Bruno K. Öijer.

Onsdag 13 maj

Filmad av Ulla Nordenskjöld.

Här finns hela texten till låten Demoner.

Fredag 15 maj

Måndag 18 maj

Onsdag 20 maj

Elena Wolay, musikjournalist, DJ, klubb- och festivalarrangör. Här är länken till filmen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Anna Drvnik

Fredag 22 maj

Måndag 25 maj

Onsdag 27 maj

Tova Mozard, konstnär och Isak Sundström, konstnär och musiker. Här är länken till filmen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Privat

Fredag 29 maj

Måndag 1 juni

Stina Fors, koreograf, performance artist och trumslagare. Här är länken till filmen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Nellie de Boer.

Onsdag 3 juni

Potato Potato, normkritisk och samhällsaktuell teater, performance och scenkonst. Här är länken till filmen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Julia Lindemalm.

Senast uppdaterad: