Borås Konstmuseum logo

Lars Tunbjörk växte upp i Borås och startade sin karriär som fotograf på Borås Tidning. Han flyttade senare till Stockholm och gjorde uppdrag för tidningar såsom Aftonbladet, Stockholmstidningen, Dagens Arbete med flera. År 1982 utsågs Tunbjörk till Årets fotograf i Pressfotografernas klubbs årliga tävling. Detta resulterade i allt fler och större uppdrag. Genom sitt fotoprojekt och bok, Landet utom sig, blev han en av Sveriges mest kända och folkkära fotografer. Tunbjörk blev under nittiotalet en världsfotograf med utställningar över hela världen och gjorde regelbundet uppdrag för New York Times Magazine.

År 2005 vann Tunbjörk World Press Photo för bildberättande när han blev inbjuden att fotografera Paris Fashion Week. Dessa bilder presenterades i en utställning för första gången på Borås Konstmuseum.

I rummet för Lars Tunbjörk center för fotografi kan vi ta del av hans fotografiska arv. I rummet presenteras material som Lars Tunbjörks Stiftelse förfogar över vid sidan av en fotografisk utställning kopplad till Lars Tunbjörk.

Lars Tunbjörkpriset är instiftat av Tore G Wärenstams Stiftelse i Borås och delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks Stiftelse till en fotograf som arbetar i Lars Tunbjörks anda. Varje år hålls prisutdelning och utställning med pristagaren på Borås Konstmuseum.

Vintern 2021–22 visades utställningen I LOVE BORÅS! -en retrospektiv, på Borås Konstmuseum. Utställningen är den mest omfattande hittills med Lars Tunbjörks fotografier.

Just nu visas utställningen Lettland, med den tidigare ouppmärksammade bildserien från Lars Tunbjörks Lettlandsresor.

Tidigare utställningar med Lars Tunbjörk:
Om Sakernas Tillstånd
Himmel över Sjuhärad

Fotografi från Paris Fashion Week av modell som väntar i sal.

Paris 2004, © Lars Tunbjörk

Senast uppdaterad: