Borås Konstmuseum logo
Oljemålning av två kvinnor.

Meta Isæus-Berlin, Nattljus, 2018. Foto Lars Wallin.

Meta Isæus-Berlin
Sömngångerskan

20 oktober 2018 - 3 februari 2019

I vilken värld befinner sig den som går i sömnen? Det är frestande att säga ”i sin egen”, men sömngångaren, till skillnad från den som bara drömmer, agerar ju även i de vaknas verklighet. Det är just detta som gör sömngångaren intressant. Sömngångaren rör sig i två distinkt åtskilda verkligheter samtidigt. Därför är det tveksamt om vi i egentlig mening kan sägas möta dem. Vi kan vara i samma rum, men det som sömngångaren tycker sig se och göra där har lite eller inget med hur denne uppfattas.

Sömngångaren pekar ut en dubbelhet i tillvaron som Meta Isæus-Berlin har utforskat under hela sin karriär. I installationer, skulpturer och målningar närmar hon sig tillstånd där vi blir osäkra på vad något är, tillstånd där tillvaron destabiliseras. Hon arbetar inte i första hand med radikala omkastningar där allt ställs på ända, utan med subtila förskjutningar där det välbekanta blir främmandegjort. Som när du möter en familjemedlem som går i sömnen. Vid första anblick verkar allt normalt. Men det är det inte.

Idag är det många som känner till Meta Isæus-Berlin genom hennes måleri, men under 1990-talet gjorde hon i huvudsak installationer. Redan då rörde hon sig mot det obekanta och det existentiella.

I utställningen får vi möta såväl nya målningar, textil, teckningar och rumsliga installationer samt ett urval av Isæus-Berlins äldre produktion där vissa verk inte tidigare visats i Sverige. Hon har även skapat ”Sömngångerskan” en ny installation för Borås Konstmuseum .

Meta Isæus-Berlin, född 1963, bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut bland på en rad svenska och internationella konstarenor, bl.a. biennalerna i Istanbul och Venedig (1997).

Katalog

En specialbeställd katalog gjordes till utställningen. I katalogen finns fotografier av samtliga verk i utställningen fotograf Lars Wallin, texter av Håkan Nilsson och Meta Isæus-Berlin. Den går att köpa på plats eller kontakta oss.

Press

Kulturnytt i P1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Borås Tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Göteborgs Posten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Media

Senast uppdaterad: