Borås Konstmuseum logo
Konstverket Spirit In The Sky av konstnären Paul Fägerskiöld.

Spirit In The Sky, Courtesy the artist och Galerie Nordenhake.

Paul Fägerskiöld

4 maj - 8 september 2019

Paul Fägerskiöld tilldelades 2018 Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium – ett av de största stipendierna i Sverige. För femte året i rad visas den vinnande konstnärens verk i en soloutställning på Borås Konstmuseum.

I sitt konstnärskap undersöker Fägerskiöld landskapsmåleriet och förhållandet till naturen i en tidsålder där människans påverkan har gjort tydliga avtryck på jordens klimat och ekosystem. Som underlag använder han sig av sitt personliga arkiv; fotografier och piktogram insamlade i hans egen omgivning och under resor. Hans storskaliga, monokroma målningar är fulla av symboler och historiska referenser, som tillsammans bildar ett nätverk av berättelser.

Paul Fägerskiöld

Paul Fägerskiöld (f. 1982) är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2005–2010) och vid Akademie der bildenden Künste i Wien (2007–2009). Han har haft ett flertal separatutställningar på bland annat Galleri Nordenhake i Stockholm (2016) och i Berlin (2014), på Peter Blum Gallery i New York (2016), Andersens Contemporary i Köpenhamn (2014) och PRISM i Los Angeles (2013). År 2010 erhöll han Maria Bonnier Dahlins stipendium och tre år senare mottog han Fredrik Roos stipendium. I samband med det sistnämnda stipendiet presenterades hans arbete i en separatutställning på Moderna Museet i Malmö. Fägerskiöld har även deltagit i ett flertal samlingsutställningar, exempelvis på Bonniers konsthall (2010 och 2016), Artipelag (2015), Wanås skulpturpark (2010) samt Sven-Harrys konstmuseum (2016). Han bor och verkar i Stockholm och New York och finns representerad på gallerier och museer både i Sverige och utomlands.


Juryns motivering:

Paul Fägerskiöld är med sin analyserande hållning till måleriet en av vår tids verkligt intressanta konstnärer. Han reducerar ofta medlen i sitt måleri för att maximera olika uttryck. Fägerskiölds egensinniga konst framstår som stram, exakt och kraftfull, men också som undanglidande och öppet lekfull. Ett förmedlat allvar kombineras i hans verk med en avspänd hållning till måleriet som tradition. Hans intresseväckande målningar uttrycker även en poetisk precision och undersöker gränsen mellan tecken och färg. Med noggrant avvägda valörer i målningar i olika storlekar, arbetar han med ett formspråk som framstår som både avklarnat och meditativt.


Press

"Vinnare visar verk på konstmuseet" - Borås Tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Åke Andrén Stiftelsen

Åke Andrén Stiftelsen bildades 2011 och stipendiet har som syfte att premiera en ung lovande konstnär. Bakom stiftelsen står konstsamlare Åke Andrén och hans sambo Ingrid Söderkvist från Värnamo. Stiftelsens ändamål är att främja konstnärlig forskning, utbildning och utveckling, genom att stödja lovande konstnärer och allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär. Konstnärsstipendiet på 500 000 kronor ska delas ut årligen under 50 år.

2018 års jury bestod av Karin Mamma Andersson (konstnär), David Neuman (museichef, Magasin III) och Karin Sidén (museichef, Prins Eugens Waldemarsudde).

Senast uppdaterad: