Borås Konstmuseum logo


Max Gustafson

Samtidspsykos!
-Mentala psykbryt i en digital tid
15 April–24 September 2023

Max Gustafsons satirteckningar speglar med vass skärpa samtidsaktuella frågor om samhälleliga strukturer och maktordning. De kritiska serierna är ofta djupt politiska och besitter en ironiserande och slagkraftig spännvidd. Utställningens huvudtema är vår digitala samtid och människans upptagenhet runt denna gestaltas ofta i dess urspårade absurda form. Den lyfter även andra aspekter av samtidens teknikbruk, som övervakning, skärmberoende och rädslan för en framtid som nyttjas och formas i händerna på hemlighetsfulla och vinstdrivande techföretag. Med både humor och allvar skapar Gustafson en överhängande mörk och paranoid atmosfär, vilket ljudbilden i rummet ytterligare förstärker. I utställningen syns nyproducerade verk som en platsgjord väggmålning och ”Skärmknarkaren”- en zombiefierad varelse där en av Gustafsons karaktäristiska gestalter fått tredimensionell form.

Utöver den centrala tematiken görs en djupdykning i Gustafsons arkivmaterial som presenteras separat. Vi får ta del av såväl originalteckningar, printar, som dokumentationsbilder av väggmålningar han utfört i det offentliga rummet. Återkommande teman som bland annat arbete, klimat, rasism, sjukvård, skola lyfts fram och granskas med satirikerns udd. Gustafsons uttryck är en omedelbar reaktion på pågående skeenden och händelser i omvärlden. Genom att belysa och förstärka det skruvade och absurda, lyfter han debatten mot alternativa perspektiv och metoder.

Max Gustafson (f.1977) är en satir-och serietecknare, uppvuxen i Göteborg och bosatt i Borås. Han är utbildad i klassisk animation vid Fellingsbro folkhögskola och 3D-animation vid ITC AB. Han har med sina satirserier medverkat i dagstidningar och magasin såsom Aftonbladet, Dagens ETC, Göteborgs-Posten, Akademikern, SEKO-tidningen med flera.

Gustafson har bland annat i Sverige ställt ut på Dunkers Kulturhus, Helsingborg, Göteborgs Stadsbibliotek, Gallery Northstar, Borås och på olika seriefestivaler. Han har utfört offentliga verk som Planetärt Kasino, Västlänken, Göteborg och är representerad på Riksdagsbiblioteket, Stockholm. Han har tilldelats utmärkelser som exempelvis EWK-priset. Gustafson har gett ut sex olika böcker: Doglas, Samir del 1 och 2, Det rånade folket, Homo Consumericus och den senaste Vem har tid med politik?


Foto bildspel: Hendrik Zeitler

Senast uppdaterad: