Borås Konstmuseum logo

Frame Filmfestival 2022 - Vinnare konstfilmpriset

Ina Porselius
Women doing nothing
19 Oktober 2023–14 Januari 2024

Juryns motivering:

Via närgångna stilla porträtteringar ser vi individer i sina hem som till synes inte gör någonting – som i en stilla samlad protest. Vi möter kvinnor från olika generationer och bakgrunder, vilka de är och hur deras tillvaro ser ut bjuds vi in att fantisera om. Nog har de tidigare gjort någonting, det vittnar bland annat händer och ansikten om. Filmen väcker angelägna frågor om kvinnors tid och sysselsättning, den traditionellt passivt kodade kvinnan och hennes ofta under- eller obetalda och osynliga arbete, inte minst i just hemmet. Och någonting gör de trots allt ändå: Utan pålagda gester och fasader, slappnar de av, funderar, drömmer. De gör bara inte så kallad nytta. Kan en vara produktiv utan att utföra arbete som passar in i den kapitalistiska matrisen?

Filmen lyfter med spännande frågor om aktioner som insisterar på olydnad mot ”arbete” både konceptuellt och formellt: efter några minuters tittande på overksamma kvinnor börjar det klia i betraktaren som förväntar sig att det ska hända något – att kvinnorna ska resa sig upp och ”göra” något. Men ingenting sker – kanske är lättja den mest politiska motståndshandlingen, och vad skulle hända om ett kollektiv av kvinnor plötsligt inte skulle ”göra någonting”?

Ina Porselius (f.1989) har rötter på Gotland och bor och verkar i Göteborg. Hon har en master i fri konst från Kunsthøgskolen i Oslo (2017-2019), en magisterexamen i filmiska processer, Akademin Valand, Göteborg (2015–2016) och en kandidatexamen i fri konst från Kunsthøgskolen i Bergen (2012–2015).

Porselius har ställt ut bland annat i Sverige på Galleri Box, Göteborg, Gotlands Konstmuseum, Gotland, Konstepidemin, Göteborg, Bergmanveckan, Gotland, Delfi (KANAL), Malmö, Göteborgs film festival, och i Norge på Studio17, Stavanger, Destiny's Atelier, Oslo, Kunstnernes Hus, Oslo, Entré Cinema/Bergen Filmklubb. Hon var nyligen även ”numrets konstnär” i Tidskriften Provins.

Hon har tilldelats priser och nomineringar som bland annat nominering till New Doc, Tempo Dokumentärfestival, Visningsrommets utställningspris, internationellt urval till Göteborgs film festival samt tilldelats arbetsstipendier från Konstnärsnämnden, Sverige och arbetsstipendier från Billedkunstnernes Vederlagsfond, Norge.

Frame är en årlig kortfilmsfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige och arrangeras av Västra Götalandsregionen.

Juryn bestod av Meira Ahmemulic, samtidskonstkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, Caroline Gustafsson, curator, Borås Konstmuseum, Amila Puzic, curator, Röda Sten, Göteborg. En del av priset är att få visa sitt vinnande bidrag på Borås Konstmuseum nästkommande år.

 

Bildspel: Ina Porselius, Women doing nothing, foto Hendrik Zeitler

Senast uppdaterad: