Borås Konstmuseum logo


Charlotta Hammar
Sound of Sirens
15 April–24 September 2023

Charlotta Hammar

Sound of Sirens

Charlotta Hammars fotografier bär på någonting oemotståndligt och dubbelbottnat. Vid första anblicken möts vi av fridfulla, idylliska scenerier gestaltade i en tilltalande regnbågspalett, men plötsligt slår det förföriska över till att representera något förgiftat och vi förstår att det är lugnet före stormen vi bevittnar. Hammar utforskar och låter frågor om existentiella hot, osäkra framtidsscenarier och människans bristfälliga krisberedskap gestaltas genom manipulerade analoga färgfotografier, där betraktaren på samma gång blir ställd inför verklighet och fiktion.

Titeln Sound of Sirens bär på samma dubbelhet, den anspelar dels på olika signalsystem för att larma om fara, men även på de mytologiska havsgestalterna Sirener som med sin förföriska men förödande sång lockade sjömännen ner i havsdjupen.

Utgångspunkten i Hammars konstnärliga praktik är hennes fascination och dragning till undergångsscenarier som tar sig uttryck i olika fotografiska serier, installationer och ljudverk. Hon intresserar sig för hur vi hanterar och förhåller oss till det ständiga flödet av varningar och larm som kommuniceras från såväl forskare som media, samtidigt som vardagslivet parallellt måste fortgå och upprätthållas.

Den mest framträdande fotografiska serien i utställningen, All Shelters Are Marked With A Sign, är ett pågående projekt som kretsar kring relationer, rädsla och separation i klimatkrisens spår. Inspirationen kommer från broschyren Om krisen eller kriget kommer och återkommer även i ljudverket Godnatt Världen, där vi hör vi en barnröst högläsa den. Skådeplatsen för de flesta av hennes verk är ön hon är bosatt på och fungerar som en projektionsyta för hennes verk samtidigt som den bildar en symbol för både skydd och utsatthet.

Vidare visas två av Hammars andra serier, Duck and Cover, där hon inspirerats av en instruktionsfilm som lär ut fördelaktig kroppspositionering i händelse av en kärnvapenattack.

Med Thalassophobia, utforskar Hammar den djupt liggande skräcken för de oändliga havsdjupen och vad som döljer sig under dess yta, vilket illustreras av svarta utflytande slukande pölar – eller kanske det är själva rädslans omslutande form vi möter. Utöver de fotografiska serierna presenteras ljudverk och en skulptural gestaltning.

Verket MAD (Memories and Dreams) består av ett stycke behandlad granit från ön hon bor på, stenen fascinerar Hammar då den naturligt avger en svag radioaktiv strålning och anspelar på hur vi konstant utsätts för osynliga fenomen. Tillsammans med det svagt knastrande ljudet från en geigermätare, skapas en förhöjd känsla i rummet.

Charlotta Hammar (f.1982) är uppvuxen i Värmland men bor och verkar idag på Styrsö i Göteborgs skärgård. Hammar är utbildad vid HDK-Valands Masterprogram i fotografi. Hon har medverkat i flertalet utställningar i Sverige såsom på Värmlands Museum, GIBCA Extended, 3:e Våningen, Göteborg, Landskrona Fotofestival, Galleri Monitor, Göteborg, Fotoparken, Gustavsberg och Cracow Art Week, Polen.

Hon har erhållit stipendier som Konstnärsnämndens arbetsstipendium, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Eric Ericsons Stiftelse och VM Lundgrens Stiftelse. Hammar finns bland annat representerad hos Statens Konstråd, Värmlands Museum, Region Värmland och Region Stockholm.


Foton bildspel: Hendrik Zeitler

Senast uppdaterad: