Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Neonskylt i regnbågens färger föreställande texten "Long Last Happy".

Ugo Rondinone, long last happy, 2022. Photo Hendrik Zeitler. Courtesy the artist and Esther Schipper, Berlin/Paris/Seoul

Ugo Rondinone

En uppmaning i en lysande båge svävar över Borås: long last happy. Budskapet om evinnerlig lycka är tidlöst och förenar människor genom årtusenden och kontinenter.

Hoppet är vår gemensamma nämnare. I den godsinta hälsningen anas även en stilla underström av vemodig ironi. I en tid av informationsflöde, fragmentering och vinningsstyrd övervakning, är tröstande ord som dessa fortfarande meningsfulla? Samtidigt går det inte att värja sig för ordens helande kraft och färgspelets smittande munterhet som trollar fram en ren och sann upplevelse. Rondinones serie av neoninstallationer bygger på poetiska textrader materialiserade i storskaliga, självlysande verk. Serien påbörjades år 1997 med cry me a river. Den allra senaste är long last happy från 2021, vars titel refererar till en novellsamling av författaren Barry Hannah. Som med många av Rondinones monumentala verk talar de ljusa regnbågsskulpturerna direkt till betraktaren. Själv menar konstnären att ett verk inte behöver förstås genom språket, utan endast genom att känna dess kraft. För honom är konsten en spirituell och transcendental disciplin.

I ett annat verk av konstnären, the sun (2022), har gyllene grenar länkats samman till en cirkel – symbolen för alltings samhörighet, livets kretslopp och växtlighetens kraft. Liknande tecken kan återfinnas på forntida ristningar, som rituella mönster eller på shamaners instrument. En påminnelse om kopplingen mellan himlakroppen solen och vårt liv på jorden. Tidens och naturens sublima krafter är ett återkommande motiv i Rondinones konstnärskap, som ofta sätter ljuset på spänningarna mellan nuet och det ofattbara slutet. the sun – en solring av förgylld brons, gjuten av slingrande trädgrenar – är den hittills största versionen i serien med sina fem meter i diameter. Skulpturen tycks sväva, men några trubbiga strålar tränger ner i marken och binder solen till jorden. Konstnären har själv uttryckt att ”skulpturen är en hyllning till livet; dess årstider och rytm, dess växter och stenar med vilka vi delar planeten och våra egna vilda liv med”.

Ugo Rondinone föddes 1964 i Brunnen, Schweiz. Han utbildade sig vid Universität für Angewandte Kunst in Wien och flyttade till New York 1997, där han bor och verkar än idag. Rondinone har nyligen ställt ut på institutioner som Belvedere, Wien (2021), Tamayo Museum, Mexico City (2022), Schirn Kunsthalle, Frankfurt (2022), Petit Palais, Paris (2022), Scuola Grande San Giovanni Evangelista di Venezia, Venedig (2022), The Musée d'Art et d'Histoire, Genève (2023), Storm King, New York (2023), The Städel Museum, Frankfurt (2023) och Museum SAN, Wonju (2024). År 2007 representerade han Schweiz på den 52:a Venedigbiennalen. Kommande utställningar inkluderar The Kunstmuseum Lucerne, Schweiz, i juli 2024 och Aspen Art Museum, Colorado, i december 2024.

 

Temporär Bild

Ugo Rondinone, the sun, 2022. Photo Hendrik Zeitler. Courtesy the artist and Esther Schipper, Berlin/Paris/Seoul