Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Mural på husfasad med vit spets och vävformat mönster.

NeSpoon, Borås 2, 2024. Foto Hendrik Zeitler

Nespoon

För NeSpoon är spetsarbeten en urform för skönhet. Det är hjärtpunkten för hennes skapande. Spets, de vita trådarna som genom handens arbete och hjärnans erfarenhet frambringar komplexa mönster med matematiska formler, har en trollbindande verkan.

Även om de är handgjorda och förekommer i de flesta hemmiljöer som markörer för hemtrevnad och koppling till äldre släktingar, återfinns mönstren i naturens fraktaler – som i bladens tunnaste nerver, rimfrostens kristaller och djurens variationer av teckningar på fjädrar, päls och fjäll. Spets återfinns i alla delar av världen och binder oss på så vis samman genom tid och rum. Grunden är endast en enkel tråd, men genom strukturerat hantverk med bara två grundrörelser, korsning och vridning, kan mönstren varieras i oändlighet. I spetsen finns också en referens till kvinnors arbete och gemenskap i kunskapsutbyte och drivkraften att skapa trivsel och signalera omsorg och historia i ett hem. Att sitta tillsammans och knyppla gav också ett tillfälle för nära samtal och förtroenden. NeSpoon skapar verk som rör sig i gränslandet mellan gatukonst, keramik, målning och skulptur. De flesta av NeSpoons verk består av traditionell spets eller spetsmotiv som skapas av lera eller målas på väggar. Genom att flytta ut en symbol för hemmet till det offentliga rummet vänder hon det intima ut och in och det blir som att vi alla delar ett gemensamt vardagsrum.

År 2009 antog konstnären namnet NeSpoon och har sedan dess ställt ut på bland annat museet Louvre-Lens, Frankrike; O.D. Gallery, Amsterdam, Nederländerna; Form Gallery,
Perth, Australien; Sharjah Art Museum, Förenade Arabemiraten; Porta Nova Gallery, Bologna, Italien; Urban Nation Biennale,
Berlin, Tyskland; Urban Art Biennale, Moskva, Ryssland; och Monumenta, Leipzig, Tyskland. NeSpoons verk återfinns på fasader i bland annat Nowogród, Polen; Aberdeen, Skottland; Ohio och Jersey City, båda USA; samt Blagnac, Craponne-Sur-Arzon och Paris, samtliga Frankrike.

 

Temporär Bild

NeSpoon, No title, 2024. Foto Hendrik Zeitler