Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Mona Caron

Under sommaren kommer alla som passerar kortväggen av Borås Grand hotell att kunna se på när Mona Caron är i fullt arbete med en nio våningar hög väggmålning.

Det nya verket kommer bokstavligen att växa fram. Carons konstnärliga praktik är en hyllning till växtkraft, livslust och det motstånd som frodas och kämpar sig genom städers lager av betong, asfalt, väghinder och cement. Växter kan se sköra och oansenliga ut, men har en otrolig livsenergi och förmågan att överleva och tränga igenom de mest ogästvänliga miljöerna. Hennes monumentalmålningar finns på platser över hela världen och föreställer prunkande växter, med stjälkar, blommor och blad som sträcker sig över enorma ytor. Med sin botaniska konst förenar Caron två vitt skilda konstgenrer; gatukonst och botaniska illustrationer. De växter som får stå modell är de mest oansenliga och sådant som anses vara ogräs men som har förmågan att sprida sig globalt och finna nya livsrum, slå rot, ryckas upp, försättas på flykt och irra rastlöst för att en dag hitta en plats att frodas på. På så vis står de också som symboler för den vanliga stadsbon som navigerar och överlever i ett kollektivt kaos utlämnad åt de mest skiftande livsmiljöerna.

Mona Caron (f. 1969) bor och arbetar sedan 1998 i San Francisco, USA. Caron är utbildad vid Academy of Art University i San Francisco. Hon har blivit känd som en muralkonstnär specialiserad på att genom en participatorisk och social praktik gestalta platsers historia och lokalsamhälle. Hennes botaniska muralserie påbörjades 2010, då Caron började skapa stop motion-filmer där hon visar på växters förmåga till återkomst genom att låta sina växtmålningar bryta sig igenom stadens betonglager och växa fram på förfallna väggar. Carons monumentala målningar – som hon själv beskriver som ”hjältemodiga porträtt av oansenliga växter” – återfinns runt om i världen, bland annat i Jersey, USA; São Paulo, Brasilien; och Mumbai, Indien.

 

Mural på husfasad föreställande en växt.

Mona Caron, Kurdu, Mumbai, India, 2023. Photo Mona Caron