Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar klockan 11.00

Stängt just nu. Öppnar klockan 11.00

Temporär Bild

Hicham Berrada, Présage, 2024. Foto Hendrik Zeitler

Hicham Berrada

Att betrakta naturens former, livsformer och växande är en sinnesupplevelse som kan likna erfarenheten av att titta på konst. En blandning av förundran, skönhet och mystik.

Hos Hicham Berrada förenas fantasmagori och vetenskap i en sagolik syntes. Présage (på svenska: förebud) utspelar sig i en undervattensvärld. I vätskans uppbromsande atmosfär rör sig partiklar av koppar nickel och guld – vanliga komponenter i våra mobiler och datorer – svepande och graciöst i en dröjande rörelse nedåt. Det vi sedan ser växa fram, en sorts mineralisk växtlighet, är olika kemiska ämnen som i vattnet och med en elektrisk ström nedsänkt, reagerar och förvandlas till ett skådespel i färg och form. Trots de artificiella ämnena och den konstruerade miljön uppenbarar sig strukturer vi känner igen från naturen: rök, koraller, små träd och kullar. Allt iscensatt och komponerat av konstnären själv i hans ateljé. Är han kemist i ett laboratorium eller konstnär med en annorlunda palett? Vem är upphovspersonen, Berrada eller de inre förprogrammerade ämnen han sänker ner i sina lösningsfyllda behållare? Med sin praktik utser han sig till dirigent, som med sina experiment initierar processer liknande de som förekommer i naturen. Som att alla ämnen inom sig bär programkoden för träd, grenar och tappar. Det som fascinerar är inte främst slutresultatet, utan att få bevittna skapelseförloppet. Kunde det ha sett ut så här vid tidernas begynnelse, ett skeende utdraget över miljontals år? Tanken svindlar.

Hicham Berrada (f. 1986) är baserad i Paris och Roubaix, Frankrike. Han är utbildad vid École des Beaux Arts, Paris. Berrada är influerad av sin generations bildkultur med dataspel och fantasyfilm. Han har ställt ut på bland annat ­Moderna Museet, Stockholm; ­Yinchuanbiennalen, Kina; Villa Medici och Maxxi, Rom, Italien; Centre Pompidou; Palais de Tokyo, båda Paris; och Lyonbiennalen, samtliga Frankrike; samt Nuits Blanches i Paris, Frankrike, Bryssel, Belgien, och Melbourne, Australien. Berradas verk finns representerade på bland annat Hayward Gallery, London, Storbritannien; Punta della Dogana ­– Pinault Collection, Venedig, Italien; -Martin-Gropius-Bau, Berlin, Tyskland; Centre Pompidou; Palais de Tokyo, båda Paris; och Louvren-Lens, samtliga i Frankrike.

 

Skulptur i mörkt blänkande grönt monterad på en vit vägg.

Hicham Berrada, Hygres, 2023. Foto Hendrik Zeitler