Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Temporär Bild

Fiete Stolte, Roots, 2019. Foto Hendrik Zeitler

Fiete Stolte

Två rader av blanka polaroidfoton. Vissa av bilderna ser ut att vara tagna från ett flygplansfönster med moln, himmel och en skymt av solen, andra på olika platser runt om i världen.

Den övre raden redovisar soluppgångar och den nedre solnedgångar. Bildsviten 8 Sunrises / 8 Sunsets (2007) är en dokumentation av konstnären Fiete Stolte och redogör för hans långtgående tidsexperiment. För om en av de ouppnåeliga drömmarna för människan är att stanna tiden – den mest destruktiva naturkraften som allt levande lyder under – tänk om man åtminstone kunde göra den långsammare? Ett sätt att trotsa livets obönhörliga tickande är att bryta den allmängiltiga överenskommelsen om klockan. Istället för att acceptera sju dagar och 24 timmar, har Stolte delat upp tiden i åtta dagar med ­21 timmar per “dygn”. Utifrån den premissen började han att leva sitt liv. För att driva sin tes gav han sig ut på en veckolång resa runt jorden och när han var tillbaka hade han med sig åtta gryningar och åtta solnedgångar.

Tid tematiseras också i hans neonskulpturer Smoke (after Still Life with Candle) (2016–2018). I gamla målningar från renässansen och framåt, symboliserar det utblåsta ljuset döden eller Jesu död på korset. När man blåser ut ett ljus bildas en virvelpelare av rök som är fullt synlig för ögat. Det är rester av partiklar från veken som gradvis sprids ut i rummet för att snart helt lösas upp. Genom att göra om rökformationerna till neonslingor permanentas det immateriella till något fast och sin egen motsats – ljus.

Utomhus visas verk ur Stoltes fotografiska serie Roots (2019), som vid första anblicken ser ut som trädrötter. I själva verket är det den bladlösa kronan vi ser. Titeln, Rötter, gör att vi först tänker att det är trädets jordliga del men när vi förstår vad det är blir vi varse om trädets biologiska symmetri. Bilderna är också invertererade som fotonegativ, det som var fotografins tekniska historia före den digitala revolutionen.

Fiete Stolte (f. 1979) bor och verkar i Berlin, Tyskland. Han är utbildad vid Weißensee Academy of Art Berlin. Stolte har tidigare ställt ut på bland annat Centre Pompidou-Metz, Frankrike; den 57:e Venedigbiennalen, Italien; MOCA Museum of Contemporary Art, Taipei, Taiwan; III. Moscow Biennial for Young Art, Moskva, Ryssland; och den 6:e upplagan av den nordiska konstbiennalen Momentum, Moss, Norge.

 

Neonskylt med texten "dream 8 days a week".

Fiete Stolte, Dream 8 Days a Week, 2021. Foto Hendrik Zeitler