Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Bild i collage-teknik med starka färger placerat i en rosa gångtunnel.

Eric Magassa, A Love Supreme, 2024. Foto Hendrik Zeitler

Eric Magassa

Ett möte med Eric Magassas bildvärld innebär att drabbas av färg. Klara nyanser i lila, grönt, gult och rosa, komponerade på ett sätt som våra sinnen intuitivt förnimmer som energiskt och innerligt. Det gäller även det nya, tvådelade verket i gångtunneln under Kungsleden och inne på Konstmuseet.

När Magassa väl fångat vår uppmärksamhet leds vi in i ett myller av människor. Några högtidsklädda i kostym, andra i traditionella afrikanska tunikor. Ibland är bilderna bearbetade och blir till dekorativa mönster. Fotografierna kommer ur hans eget och vänners familje­album. Magassas familj på pappans sida levde och lever i Senegal. Själv växte Magassa upp i Frankrike och i Sverige med en känsla av att befinna sig mellan flera världar. Pappans och farfaderns minnen, påverkade av den franska imperialismen, gav Magassa tillgång till en rik berättelse- och musikkultur som präglat hans
liv och syn på omvärlden.

Krig, förtryck, rasism och uppbrott är en del av mångas historia. Magassa närmar sig erfarenheter av förlust med något som skulle kunna benämnas generositetens praktik; genom att dela med sig av den glädje och skönhet som han funnit i afrikansk och exilafrikansk kultur. Och han gör det på samma vis som när han verkar som DJ: han samplar, mixar, tolkar och blandar i en process som upplöser gränser. På det viset kan han göra ett återbesök till sin barndoms rötter utan exotiserande klichéer eller dokumentärens underförstådda neutralitetskrav. A Love Supreme i Borås är en fortsättning på den serie han inledde på tunnelbanestationen Slussen 2023.

Eric Magassa (f. 1972) bor och arbetar i Göteborg. Hans konst kretsar kring återerövrandet av förlorade platser. Han tematiserar ofta urbana platser som präglas av folkliga tillägg, så som affischering, graffiti och tillfälliga byggnationer. Musik är också en central del. Magassa är utbildad vid Central Saint Martins i London, Storbritannien, och The Art Students League i New York, USA. 2022 var han mottagare av Stiftelsen Stena Olssons kulturstipendium. Han har ställt ut på bland annat Marres House for Contemporary Culture, Maastricht, Nederländerna; Valongo Festival, Santos, Brasilien; Malmö Konsthall; Moderna Museet i Stockholm; Göteborg Konstmuseum; och Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA), samtliga i Sverige.

 

Bild i collage-teknik med starka färger placerat i en trappuppgång.

Eric Magassa, A Love Supreme, 2024. Foto Hendrik Zeitler