Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Snören med bitar av metallfolie hänger i luften.

Elin Stampe, Disrupting Ebb and Flow, 2023. Foto Hendrik Zeitler

Elin Stampe

Över Viskanån och Posttorget kastar en silvrig, böljande slöja reflexer omkring sig. Optiska synvillor framträder i vattnet, likt ett fladdrande valv som rör sig i takt med vinden.

Kommer man närmare, upptäcker man att det glittrande består av kvadrater i spegelfolie trädda på linor som formar trianglar. Viskan, med sin historia tätt förbunden med Borås, präglar fortfarande staden och ger stadsborna närkontakt med hela den livsmiljö som ett vattendrag för med sig. Än idag är fragment av vävindustrin närvarande i omgivningarna. Det märks att även konstnären, Elin Stampe, kommer från textilens värld, med dess associationer till skydd, flexibilitet och möjligheter att omsluta och samtidigt åstadkomma egna volymer. Med sin monumentala installation Disrupting Ebb and Flow, kopplar Stampe upp sig mot platsers historia på ett påtagligt och ömsint vis. Titeln påminner samtidigt om en annan kraft – gravitationen som orsakas av jordens och månens inbördes relation. Som betraktare överväldigas ögat av de blixtrande effekterna. Man bara måste stanna upp och uppleva det. På plats hörs också en suggestiv ljudslinga, komponerad av konstnären Brenda El Rayes, växlande i karaktär och stämning. Verket visades i en version i en helt annan miljö, Sergels torg i centrala Stockholm, sommaren 2023. Här, som en påminnelse om en försvunnen textilindustri och en stads beroende av naturkrafter, och i huvudstaden som en extra, tröstande himmel.

Elin Stampe (f. 1992) bor och arbetar i Stockholm som konstnär och scenograf. Hon är utbildad vid Konstfack. Hennes verk är ofta platsspecifika och utöver Disrupting Ebb and Flow, har hon på uppdrag gjort flera tillfälliga verk för offentliga platser i Stockholm.

Brenda El Rayes (f. 1993) arbetar som producent, ljuddesigner, DJ och ljudtekniker. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. I sina kompositioner korsar hon musik och ljud från mellanöstern med västerländska impulser.