Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Konstverk placerat på husvägg.

David Molander, Systrarna, 2024. Foto Hendrik Zeitler

David Molander

Städers dolda historia – och inte alltid de vackra sidorna – är det som intresserar David Molander. I tidigare verk har han tittat närmare på sådant som pågår i skydd av mörkret, på platser som snarare betraktas som ­icke-platser. Det är där det händer!

Det fula kan bli till något vackert och något
som ser obetydligt ut kan i själva verket vara nyckeln till lager av fascinerande berättelser. I Borås har han arbetat på samma vis. Den här gången ledde efterforskningarna honom till födelseplatsen för en av Borås mest framgångsrika konstnärer, P.A. Hall (1739 – 1793). Hall fick ett fantastiskt liv. Samtidigt som han attraherades av tidens radikala idéer om jämlikhet och broderskap, förde hans begåvning honom till Ludvig XVI hov och den ekonomiska eliten som älskade hans skickligt utförda miniatyrer. Här korsas Halls och Molanders vägar. Båda intresserar sig för miniatyrens effekter och kraften i ett måleri som skärper blicken till ett maximum. Titta bara lite mer uppmärksamt, så ser du så mycket mer! Molanders bilder, i olika format och på olika platser, bygger på såväl Halls som andra 1700-talskonstnärers verk. Med digital teknik jobbar han med lager som lagts på varandra och på så vis förskjuts de typiska dragen, de flotta kläderna, de graciösa gesterna och de extatiskt, förföriska blickarna. Inne på museet, som en fortsättning på tematiken över tiders flöde och släktskap, visas ett videoverk med en panorering över vatten och träd – symboler för tid, rörelse, förgreningar, historia och framtid.

David Molander (f. 1983) arbetar med digitala foto- och filmcollage och animation. Han har studerat fotografi och film på Harvard ­University i Boston, USA, och Akademi Valand i Göteborg. Molanders verk har visats på bland annat Göteborgs Konstmuseum; Göteborgs Stadsmuseum; Hasselblad Center, Göteborg; Stockholms Stadsmuseum; Kulturhuset; Färgfabriken; Fotografiska, Stockholm; Musée de l'Elysée, Lausanne, Frankrike; Harvard Graduate School of Design, Boston; Storefront for Art and Architecture, New York; och Julie Saul Gallery, New York, samtliga USA. Hans verk finns representerade i samlingarna på Moderna Museet, Beckers konstsamling, Göteborgs konstmuseum, Hasselbladsstiftelsen, Stockholm Konst, Åmells samling och i privata samlingar i Sverige, Storbritannien, Schweiz och USA.

 

Runt hål i stenmur där konstverk är placerat.

David Molander, Miniatyr, 2024. Foto Hendrik Zeitler