Lars Tunbjörkpristagare 2022
Juryns motivering:
"Daniel Nilsson såg hur gränsen mellan arbetsliv och privatliv försvann och fångade tonsäkert hur den kontorsarbetande klassen tog sig an pandemilivet.” Juryn betonade även att Daniel Nilssons "dokumentärfotografiska gärning genomsyras av humor och skärpa".
Hemmakontor är ett tidsdokument som med värme och humor skildrar en av de mest dramatiska perioderna i modern tid. Det är också en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom. Daniel Nilssons fotografier över de hemmakontor som poppade upp i Sverige, som ett resultat av de nedstängningar som följde i pandemins spår, visar hur annorlunda arbetslivet blev för många av oss. Plötsligt tog vi med oss vårt jobb hem och tvingades - via nya tekniska bekantskaper som Teams och zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.
Längs vägen har vi bevittnat en av de största arbetslivsförändringarna i modern tid, en förändring som kommer att ta plats på en historisk tidslinje. Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.
Utdrag från boken Hemmakontor. Text av Henrik Ekblom Ystén
Daniel Nilsson (f. 1978) är bildjournalist bosatt i Malmö. Han arbetar främst för dagstidningar och magasin och han är flerfaldigt prisbelönt, både i Sverige och internationellt, för sina bilder och reportage. Nilssons bilder syns ofta i Fotbollsmagasinet Offside, där han i egenskap av fotograf producerar fotbollsreportage med en tydlig samhällsanknytning, ofta med en twist av underfundig humor i bilderna. När fotbollen var pausad under pandemin arbetade Nilsson på ett projekt för att skildra de svenska hemmakontoren. Projektet utsågs till ”Årets Vardagslivsreportage” 2021 i Årets bild och har genom sin humor och igenkänning fått stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.
Juryn består av Annika von Hausswolff, Lena Kvist, Patric Leo, Maud Nycander och Roger Turesson. Priset är på 25 000 kronor och delas ut av Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse i samarbete med Lars Tunbjörkstiftelsen.
Priset inrättades 2015 för att hedra fotografen Lars Tunbjörks minne och prisa fotografer som verkar i hans anda. Lars Tunbjörk gick bort 2015.