Musem med fokus på samtidskonst, rörlig bild och offentling konst.

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Stängt just nu. Öppnar imorgon 11.00

Fyra skärmar på en gul vägg visar en kvinna i stort mörkt hår.

Salad Hilowle, Passion of Remembrance, 2020. Foto Hendrik Zeitler

Salad Hilowle och Simon Mullan

Verk ur samlingen som tillkommit tidigare biennaler

Salad Hilowle

Passion of Remembrance, 2020

Verket Passion of Remembrance väver samman kollektiva minnen tv-program och populärkultur från 1990-talets Sverige med ett högst personligt minneslandskap om hur det var att växa upp i Sverige som svart. Filmen innehåller både scener filmade med 35 mm:s och 16 mm:s film, och klipp hämtade från tv. Hilowle omformulerar och injicerar nya betydelser i bilder, natur och landskap som efterliknar folkloristiska målningar av Anders Zorn och Carl Larsson, som symboliserar urtypen för svenskhet. Verket ger ett annat perspektiv på kulturella artefakter som konstruerar, begränsar och ger mening åt vår uppfattning om vem som hör till och vem som inte gör det. Hilowle är verksam både som konstnär och filmregissör. I sina filmer och videoinstallationer återvänder han till känslan av att befinna sig i ett mellantillstånd – en känsla av mellanförskap.

Salad Hilowle (f. 1986 i Mogadishu) bor och verkar i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Verket köptes in i samband med Borås Art Biennial Deep Listening for Longing år 2021.

Simon Mullan

Blaumänner, 2018

Serien Blaumänner består av jeans och overaller som påminner om typen ”Blåkläder” som konstnären köpt begagnade online. Därefter har han klippt isär dem och sytt ihop till collage. Mullan intresserar sig för att föra in socialt kodade referenser i sina verk och materialval. Blaumänner associerar till såväl manligt relaterade domäner som frågor om social status och verken utgör en hyllning till arbetarklassen.

Simon Mullan (f. 1981 i Kiel) bor och verkar i Berlin. Han är utbildad vid University of Applied Arts, Wien och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Verken köptes in i samband med biennalen A Grin Without a Cat år 2018.

Salad Hilowles och Simon Mullans verk blir ett tillägg till pågående utställning Förnimmelser av tid med verk ur museets samling som också visas på våning två.