Borås Konstmuseum logo
Konstnärerna Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen.

Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen
The Aalto Natives

21 mars - 11 augusti 2019

The Aalto Natives, Finlands uppmärksammade bidrag till Venedig-biennalen 2017 ställs nu ut på Borås Konstmuseum.

Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen representerade Finland på Venedigbiennalen 2017 med sin installation The Aalto Natives. Venedigbiennalen som arrangeras vart annat år är ett av de största konstevenemangen i världen. I utställningen visas samma installation som visades i Venedig tillsammans med nya verk av konstnärsduon. Utställningen är producerad av Kiasma, Museet för Nutidskonst i Helsingfors.

Med humor som utgångspunkt granskar verket The Aalto Natives bland annat nationell identitet, skapelsemyter och nationalism. I installationen möter vi rymdvarelserna Geb och Atum som återvänder till Finland, landet de skapat miljoner år tidigare. De är särskilt intresserade av den sociala och kulturella gemenskap som har utvecklats i Finland. De nya installationerna som visas i utställningen utgör en fortsättning på berättelsen i The Aalto Natives i tredimensionell form, många av de animerade dockfigurerna i videon tar plats i utställningsrummen.


Konstnärsduon

Mellors och Nissinen lärde känna varandra år 2007 på ett konstnärsresidens i Amsterdam. The Aalto Natives var deras första konstnärliga samarbete.

Nathaniel Mellors (1974, Doncaster, Storbritannien) närmar sig allvarliga teman med hjälp av aburd satir. Konstnärens uttryck sträcker sig från videoverk till performance, text och musik. Han bor i Los Angeles och Amsterdam.

Erkka Nissinen (1975, Jyväskylä, Finland) är känd för sina videoverk och installationer i DIY-anda. Han använder absurd humor för att granska aktuella sociala och politiska teman. Nissinen bor i Helsingfors, New York och Amsterdam.

Utställningen The Aalto Natives är producerad av Kiasma, Museum of Contemporary Art / Finnish National Gallery.

Curator: Eva Eriksdotter

Bilder: Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen: The Aalto Natives, 2017. Foto: Ugo Carmeni / Frame Contemporary Art Finland.


Press

"Finlands bidrag till Venedigbiennalen 2017 gjorde satirisk konst av den nationalism som vuxit sig allt starkare i flera länder" - Göteborgs Posten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Monty Python möter mupparna i skruvad samhällskritik" - Borås Tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"humorous yet critical examination of Finnish identity that involves creativity, nerdy humour and a cast of national celebrities" - Wall Street International Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Installation av konstnärerna Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen. Man i badrock med låda som huvud.
Installation av konstnärerna Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen. Stort, vitt, runt huvud.
Installation av konstnärerna Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen. Mans huvud som sticker ut ur sand omgiven av blommor.

Senast uppdaterad: