Borås Konstmuseum logo
Målad tavla av konstnären Jakob Ojanen.

Jakob Ojanen, Utan titel, 2019

Jakob Ojanen

20/2 - 29/3 2020

År 2019 tilldelades Jakob Ojanen Åke Andrénstiftelsens konstnärsstipendium – ett av de största stipendierna i Sverige. För sjätte året i rad visas den vinnande konstnärens verk i en separatutställning på Borås Konstmuseum.

Jakob Ojanen inkluderar i sitt rika konstnärskap ett flertal olika tekniker och medier såsom måleri, skulptur och installationskonst. I sin konst använder han sig bland annat av urbana objekt och uttryck på ett intresseväckande och angeläget sätt i ett utforskande av sociala sammanhang, medborgarskap och identitetsskapande i vår tid. Föremål i stadsrummet som gatstenar, kvarglömda och oansenliga saker, borttvättad graffiti och den digitala världen används och kombineras på oväntade sätt och tilldelas nya meningar och spännande uttryck i hans skulpturer och installationer. Jakob Ojanen är också nyskapande som målare, där han utforskar materialitet och synen på måleriets egenskaper och förutsättningar. Hans skulpturala verk, installationer och måleri framstår sammantaget som egensinniga och starkt uttrycksfulla, både visuellt och konceptuellt. Det är en stor glädje för årets jury att uppmärksamma och medverka till att Jakob Ojanen tilldelas 2019 års konstnärsstipendium från Åke Andrén Stiftelsen.

- Juryns ordförande Karin Sidén

Juryn för Åke Andrén-stiftelsens konstnärsstipendium 2019 bestod av Charlotte Gyllenhammar, konstnär, Isabella Nilsson, ständig sekreterare Konstakademin samt Karin Sidén, överintendent och museichef, Prins Eugens Waldemarsudde.

Jakob Ojanen (f. 1980) är bosatt och verksam i Stockholm. Han tog sin examen från Konstfack 2008 och har sedan dess ställt ut på gallerier och konsthallar runtom i Sverige samt tilldelats ett antal stora stipendier.

Senast uppdaterad: