Borås Konstmuseum logo
fotografi med två barn i blå cykelhjälmar i förgrunden som blickar ner mot en Domus-butik. Foto av Lars Tunbjörk

"Skara 1990", från serien “Landet utom sig”, © Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk, I LOVE BORÅS!
En retrospektiv
30.10.21–27.3.22

I LOVE BORÅS!

Det är få som lyckats bli stilbildare på den globala fotografiscenen med dess stora namn. Till dessa stilbildare får vi idag, ur ett nordiskt perspektiv, räkna vår egen Lars Tunbjörk. Med sin unika blick såg Tunbjörk vad andra också såg men inte hade förmågan att fånga på bild. Att ta ”en tunbjörkare” blev på 1990-talet ett begrepp som fotografer var tvungna att förhålla sig till.

Tunbjörks stora genombrott kom med serien ”Landet utom sig”, som handlade om det söndervittrande svenska folkhemmet, välfärdsstatens förvandling och superkommersialismens intåg i Sverige och är det fotoprojekt om Sverige som väckt störst uppmärksamhet genom åren. Därefter kom andra starka och välkända serier som ”Kontor”, ”Vinter” och ”Home” med dess olika teman, nyanser och stämningar, där den skarpa blicken och känslan för form och komposition är en signifikant som bryter igenom som en gemensam nämnare och där Tunbjörks sinne för det absurda, hans sätt att fånga det vardagliga och det surrealistiska löper som en röd tråd.

Med ”I LOVE BORÅS!” har världsfotografen Lars Tunbjörks berömda fotografier återvänt till hemstaden Borås och kan nu ses i den största utställningen hittills. En hyllningsutställning som visas bara ett stenkast från Bäckängsgymnasiet där unga Lars studerade, hemmet i Dammsvedjan och i kvarteren nära Borås Tidning, där Tunbjörk fick sin första anställning som pressfotograf.

Utställningen är kuraterad av Maud Nycander och Hasse Persson och producerad av Fotografiska, men blir ännu mer omfattande i Borås. Helt i anda med Borås stads 400-årsfirande visas den största Lars Tunbjörkutställningen någonsin!

foto föreställande en rad med likadana vitmålade hus och i förgrunden några planterade röda tulpaner

Stockholm 2000, från serien Home, © Lars Tunbjörk

foto föreställande en uppfart och entre till ett snötäckt bostadshus, två hundar står och skäller utanför dörren.

Kiruna 2004, från serien Vinter, © Lars Tunbjörk


Lars Tunbjörkpriset

I samband med vernissagen för I LOVE BORÅS! hölls prisutdelning av Lars Tunbjörkpriset som år 2021 tilldelades Leif Claesson. Claesson visas i en egen utställning i museet. Läs mer om utställningen här.

Även tidigare års pristagare, Elin Berge, Gerry Johansson, Åsa Sjöström, Hannah Modigh och Julia Lindemalm, visas tillsammans i en utställning på museet. Läs mer om utställningen här.


kvällsbild med motiv av en sovplats under en bro

Leif Claesson, Nomad, från serien Parken.

foto i skog och ett barn med långt brunt hår som lutar sig mot ett stort träd

Elin Berge, MOMENT/INSTITUTE

Senast uppdaterad: