Borås Konstmuseum logo

Museet är tillfälligt stängt för omhängning fram till 30 oktober. Information med anledning av coronaviruset

fotografi med två barn i blå cykelhjälmar i förgrunden som blickar ner mot en Domus-butik. Foto av Lars Tunbjörk

"Skara 1990", från serien “Landet utom sig”, © Lars Tunbjörk

Lars Tunbjörk, I LOVE BORÅS!
En retrospektiv
30.10.21–27.3.22

I LOVE BORÅS!

Det är få som lyckats bli stilbildare på den globala fotografiscenen med dess stora namn. Till dessa stilbildare får vi idag, ur ett nordiskt perspektiv, räkna vår egen Lars Tunbjörk. Med sin unika blick såg Tunbjörk vad andra också såg men inte hade förmågan att fånga på bild. Att ta ”en tunbjörkare” blev på 1990-talet ett begrepp som fotografer var tvungna att förhålla sig till.

Tunbjörks stora genombrott kom med serien ”Landet utom sig”, som handlade om det söndervittrande svenska folkhemmet, välfärdsstatens förvandling och superkommersialismens intåg i Sverige och är det fotoprojekt om Sverige som väckt störst uppmärksamhet genom åren. Därefter kom andra starka och välkända serier som ”Kontor”, ”Vinter” och ”Home” med dess olika teman, nyanser och stämningar, där den skarpa blicken och känslan för form och komposition är en signifikant som bryter igenom som en gemensam nämnare och där Tunbjörks sinne för det absurda, hans sätt att fånga det vardagliga och det surrealistiska löper som en röd tråd.

Med ”I LOVE BORÅS!” har världsfotografen Lars Tunbjörks berömda fotografier återvänt till hemstaden Borås och kan nu ses i den största utställningen hittills. En hyllningsutställning som visas bara ett stenkast från Bäckängsgymnasiet där unga Lars studerade, hemmet i Dammsvedjan och i kvarteren nära Borås Tidning, där Tunbjörk fick sin första anställning som pressfotograf.

Utställningen är kuraterad av Maud Nycander och Hasse Persson och producerad av Fotografiska, men blir ännu mer omfattande i Borås. Helt i anda med Borås stads 400-årsfirande visas den största Lars Tunbjörkutställningen någonsin!

Utdelning Lars Tunbjörkpriset 2021

I samband med vernissagen hålls prisutdelning av årets Lars Tunbjörkpris som i år tilldelas Leif Claesson.

Juryns motivering:

”Leif Claesson utmanar manlighetens schabloner och spränger dokumentärfotots ramar. Genom att utforska mänsklig utsatthet och personliga sår skapar han äkta, nyskapande, tankeväckande fotografi."

Leif Claesson visas i en egen utställning i museet. Även tidigare års pristagare, Elin Berge, Gerry Johansson, Åsa Sjöström, Hannah Modigh och Julia Lindemalm, visas tillsammans i utställningen.

 

INVIGNINGSPROGRAM

14.00 Invigning
Välkomsthälsning av museichef Eva Eriksdotter.
Invigningstal av Conny Brännberg, ordförande i Västra Götalandsregionens Kulturnämnd.
Kuratorerna Maud Nycander och Hasse Persson presenterar utställningen.

Musik av världsartisten och saxofonisten Mats Gustafsson som spelar i museet under vernissagen.

15.30 Utdelning av Lars Tunbjörkpriset
Samtal mellan årets pristagare Leif Claesson och Annika von Hausswolff, bildkonstnär.
Utdelningen av Lars Tunbjörkpriset sker i samarbete med Wärenstams stiftelse och Lars Tunbjörks stiftelse. 

Varmt välkomna den 30 oktober!

kvällsbild med motiv av en sovplats under en bro

Leif Claesson, Nomad, från serien Parken.

Senast uppdaterad: