Borås Konstmuseum

Museet håller tillfälligt stängt med anledning av nya allmänna råd kring coronaviruset. Mer information om stängningen.

Aktuella utställningar

GENERATION - En spegling av 1990-talets konstscen

17 oktober 2020 - 1 april 2021

Utställningen Generation har ambitionen att överraska och ge en ingång till den period i svensk konsthistoria som föregick millennieskiftet. Det finns åtskilligt i 90-talets konstliv som påminner om hur nutidens konstscen ser ut och många namn är fortfarande aktiva. Det finns också betydande skillnader mellan då och nu, fram till dess hade konsthistorien exempelvis dominerats av män, detta ändrades verkligen under 90-talet. Det fanns också en befriande ”fuck you-attityd” och kanske var 90-talet det sista oskuldsfulla årtiondet, innan internet och sociala medier gjorde allting genomlyst och sökbart. Under den här tiden återuppstod en idealism och upprorsanda som påminde mycket om punkens vilja att provocera. Det fanns under dessa år såväl en nyvunnen konstnärlig frihet som ett utbrett ifrågasättande av hur ett konstverk bör se ut och vad konst kan vara.

Utställningen är curerad av Lena Mattsson och Ola Åstrand som båda själva debuterade som konstnärer under 90-talet.

Generation - konstnärer

Kamilla Rydahl, Cecilia Parsberg, Annika Lundgren, Ebba Matz, Elisabet Apelmo, Maya Eizin Öijer, Gisela Schink, Cecilia Edefalk, Eva Larsson, Elin Wikström, Maria Lindberg, Katrine Helmersson, Karlsson Rixon, Matts Leiderstam, Martin Sjöberg, Bengt Olof Johansson, Hans Jörgen Johansen, Magnus Wallin, Peter Hagdahl, Peter Geschwind, Per Wizén, FA+, LPC, Beckerell TV

Digital visning

Välkommen till en digital presentation av utställningen Generation - en spegling av 1990-talets konstscen. Intendent på Borås Konstmuseum Caroline Gustafsson berättar om frågorna som ligger bakom utställningen och presenterar ett urval av utställda konstverk.

The Road Movie Tour

Missa inte möjligheten att åka med Annika Lundgrens guidade busstur.

The Road Movie Tour ägde rum 17 och 24 oktober 2020 samt äger nästa gång rum 27 mars 2021.

Bussen avgår framför Posthotellet på Drottningtorget i Göteborg kl 12.30 och ankommer till Borås Konstmuseum ca kl 14.00

Bussturen är gratis och sker under coronasäkra förhållanden.

Boka din biljett på bokningar.konstmuseum@boras.se

bildspel: Cecilia Edefalk, Selfportrait, 1993, Foto: Cecilia Edefalk, Cecilia Parsberg, Don’t be stupid/Var inte dum, 1997, Foto: Cecilia Parsberg, FA+, Smitta, 1996, Foto: FA+, Gisela Schink, Oh it’s a Beaver!, 1997, Foto: Gisela Schink, Kamilla Rydahl, Aldrig avslutat antal: kuber, naglar, hud, 1995, Foto: Kamilla Rydahl och Gunnar Krantz, LPC, stillbilder från videon Rodney King, 1992, Magnus Wallin, Roll on, 1996, Centraal Museum, Utrecht, Foto: Magnus Wallin, Martin Sjöberg, Celebration, 1998. Foto: Martin Sjöberg, Matts Leiderstam, Returned, Frescati, 1998, Maya Eizin Öijer, Av blod vävd - Mordet på Olof Palme, 1993, Foto: Maya Eizin Öijer, Peter Hagdahl, Sustained Main, 1992. Foto: Peter Hagdahl