OBS. Museet är tillfälligt stängt för förberedelser inför nästa utställning.

Lars Tunbjörkpristagare 2022
Daniel Nilsson

19.11.2022–26.02.23

Årets Lars Tunbjörkpris går till Malmöbaserade fotografen Daniel Nilsson. Han tilldelas priset för sitt tidsdokument "Hemmakontor", där han skildrade första tiden under coronapandemin. Borås Konstmuseum ser fram emot att hålla i prisceremoni och utställning med Daniel Nilsson som har vernissage 19 november.

"Daniel Nilsson såg hur gränsen mellan arbetsliv och privatliv försvann och fångade tonsäkert hur den kontorsarbetande klassen tog sig an pandemilivet", skriver juryn i sin motivering.

Man betonar även att Daniel Nilssons dokumentärfotografiska gärning "genomsyras av humor och skärpa".

Juryn består av Annika von Hausswolff, Lena Kvist, Patric Leo, Maud Nycander och Roger Turesson. Priset är på 25 000 kronor och delas ut av Borås Tidnings ägare Tore G Wärenstams stiftelse i samarbete med Lars Tunbjörkstiftelsen.

Priset inrättades 2015 för att hedra fotografen Lars Tunbjörks minne och prisa fotografer som verkar i hans anda. Lars Tunbjörk gick bort 2015.

Bilder ur serien Hemmakontor, 2020–2021