Borås Konstmuseum logo
en pojke i uniform och en flicka i svart slöja tittar på en kruka med en ensam vit ros

Konstfilmklubben reKONSTruktioner – filmvisning och samtal "Ett ögonblick av oskuld"

Konstfilmklubben – reKONSTruktioner – minne, politik och rörliga bilder

"Ett ögonblick av oskuld"
(Mohsen Makhmalbaf, 1996)

Lördag 2 december
Kl 13.00–16.00

Borås Konstmuseum visar filmen "Ett ögonblick av oskuld" (Mohsen Makhmalbaf, 1996) i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen.

Efter filmen följer ett fördjupande samtal med psykologen och konstnären Nazanin Raissi.

"Ett ögonblick av oskuld" är en kombination av personlig historia, dokumentär och fiktion, där man rekonstruerar en händelse som avgjorde flera personers liv. Som 17-åring knivhögg regissören Mohsen Makhmalbaf en polis under protester mot Shahen av Iran. Två årtionden senare kontaktar han mannen för att tillsammans filmatisera incidenten, som ledde till att Makhmalbaf tillbringade några år i fängelse. Med en oregerlig medskapare undersöker Makhmalbaf inte bara det förflutna utan även svårigheterna att återskapa det.

Nazanin Raissi (f.1981, Teheran) bor och arbetar som konstnär och psykolog i Göteborg. Hennes konstnärliga praktik, med utgångspunkt i det fotografiska mediet, kretsar kring minne, tid, förlust och tillhörighet. Tematiken utforskar hon genom att väva in sin egen historia och låta familjealbumet återkomma som källa. Nazanin Raissi tog sin masterexamen i fotografi vid University of the Arts London 2019. Hennes verk har bland annat visats på Göteborgs konstmuseum, Alma Löv museum och nyligen CFF – Centrum för fotografi.

Välkommen!

Konstfilmklubben är ett initiativ av Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen och har som intention att skapa heterogena visnings- och diskussionsplatser för film. Borås Konstmuseum i samarbete med Konstfilmklubben vill verka i skärpunkten mellan olika konstområden och ge plats för kritiska och fördjupande samtal.

Bild från filmen Ett ögonblick av oskuld, Mohsen Makhmalbaf

Museets öppettider under dagen 12.00–16.00

porträttbild i svart vitt av kvinna som tittar in i kameran i svart pagefrisyr

Nazanin Raissi, fotograf Annika Elisabeth von Hausswolff

Senast uppdaterad: