porträttfoto av två personer, till vänster en kvinna i ljust hår och intensiva ögon, till höger en man i ljust hår, mot mörk bakgrund

Nathalie Djurberg och Hans Berg, foto David Neman

Invigning av Vargen, ett offentligt verk av Nathalie Djurberg och Hans Berg

Det är med stor glädje som Borås Konstmuseum presenterar ett nytt offentligt verk, skapat av den hyllade och internationellt uppmärksammade konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg. Verket Vargen blir det första offentliga verk i stadsmiljö för konstnärsduon - alltså världspremiär i Borås! Placeringen blir på det nya och centralt belägna Posttorget, som invigs samtidigt som skulpturen.

När Djurberg och Berg blev tillfrågade om att skapa ett nytt verk till Borås besökte de staden för att få inspiration till en möjlig skulptur. När de tittade på olika tänkbara platser fastnade de särskilt för Posttorget, som vid tillfället var en byggarbetsplats. Tidigt i processen formulerades idén kring en skulptur i form av en varg med en stor pratbubbla. Texten i pratbubblan har ett positivt budskap, som ett alternativ till de negativa budskap om att inte duga som vi matas av dagligen.

Skulpturen Vargen är tummad för hand och därefter avgjuten, texten i pratbubblan är handmålad av konstnären. Detta är konstnärernas första offentliga verk i stadsmiljö, och verket är skapat unikt för Borås i endast en upplaga.

Invigning

1 oktober kl 14:00

(då även det nya Posttorget invigs)

Vargen invigs av Kulturnämndens ordförande Sara Andersson

Konstnärerna medverkar vid invigningen.

Skulpturen bekostas av medel från Stiftelsen Familjen Emil Schultz fond.

Nathalie Djurberg och Hans Berg har arbetat tillsammans sedan 2004. Genom att blanda skulptur, ljud, och rörlig bild bygger de upp drömska, absurdistiska och psykologiskt laddade världar av humor och svärta.

Nathalie Djurberg (1978, Lysekil) baserad i Berlin, hör till Sveriges mest uppmärksammade konstnärer i sin generation. Hon tog sin examen från Konsthögskolan i Malmö 2002.

Hans Berg (1978, Rättvik), är musiker, kompositör och producent.

Konstnärsduon Djurberg & Berg fick sitt stora internationella genombrott på Venedigbiennalen 2009. Sedan dess har de ställt ut på många stora institutioner runt om i världen, 2018 hade de en stor separatutställning på Moderna Museet i Stockholm.

Förutom skulpturen ska Posttorget också invigas. Mellan kl 11–15 hålls ett invigningsarrangemang med bland annat tipspromenad för både liten som stor och intressant kuriosa om platsen. Se program nedan.

__________

Invigning Posttorget

Under Borås 400-årsjubileum togs det första spadtaget för Posttorget. Nu är det äntligen dags för invigning! Posttorget är belägen vid gatorna runt gamla postenhuset på Västerbrogatan och bjuder på en vacker utsikt över Viskan och flera av de historiska byggnaderna i centrala Borås.

Lördagen den 1 oktober inviger vi torget med en rad aktiviteter. Det bjuds bland annat på tal, invigning av ett nytt offentligt verk av konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg och tipspromenad för alla barn.

kl. 11.00-15.00

· Barnaktiviteter med Navet
Navet bjuder alla barn på aktiviteter med vattentema – utanför Navet.

· Tipspromenad
mellan Navet och Posttorget. Du kan börja och sluta på båda ställen.

· Fika* och musik
på Posttorget

14.00-14.30 Invigning av Posttorget och skulpturen Vargen – scenen på Posttorget

· Invigningstal
av ordföranden i Tekniska nämnden, Jan Idehed (C) och Kulturnämnden, Sara Andersson (S),

· Växtval och vision för platsen.
Borås stadsträdgårdsmästare Antons Spets intervjuas om växtval på torgytan utifrån ett miljö- och trygghetstänk.

· Viskans Park - vad är det?
Projektledarna för Viskans Park Anna Hedendahl och Johan Ekeblom intervjuas om stadens planer för ett fem kilometer grönt stråk.

14.30-15.00 Posttorget – historien om platsen – scenen på Posttorget
Stadsantikvarie Fredrik Hjelm ger en tillbakablick på byggnader och gatorna runt Posttorget.

Varmt välkomna!

*Med reservation för att det kan ta slut.