Borås Konstmuseum

Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen

The Aalto Natives

21 mars - 11 augusti 2019

The Aalto Natives, Finlands uppmärksammade bidrag till Venedig-biennalen 2017 ställs nu ut på Borås Konstmuseum.

Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen representerade Finland på Venedigbiennalen 2017 med sin installation The Aalto Natives. Venedigbiennalen som arrangeras vart annat år är ett av de största konstevenemangen i världen. I utställningen visas samma installation som visades i Venedig tillsammans med nya verk av konstnärsduon. Utställningen är producerad av Kiasma, Museet för Nutidskonst i Helsingfors.

Med humor som utgångspunkt granskar verket The Aalto Natives bland annat nationell identitet, skapelsemyter och nationalism. I installationen möter vi rymdvarelserna Geb och Atum som återvänder till Finland, landet de skapat miljoner år tidigare. De är särskilt intresserade av den sociala och kulturella gemenskap som har utvecklats i Finland. De nya installationerna som visas i utställningen utgör en fortsättning på berättelsen i The Aalto Natives i tredimensionell form, många av de animerade dockfigurerna i videon tar plats i utställningsrummen.

Konstnärsduon

Mellors och Nissinen lärde känna varandra år 2007 på ett konstnärsresidens i Amsterdam. The Aalto Natives var deras första konstnärliga samarbete.

Nathaniel Mellors (1974, Doncaster, Storbritannien) närmar sig allvarliga teman med hjälp av aburd satir. Konstnärens uttryck sträcker sig från videoverk till performance, text och musik. Han bor i Los Angeles och Amsterdam.

Erkka Nissinen (1975, Jyväskylä, Finland) är känd för sina videoverk och installationer i DIY-anda. Han använder absurd humor för att granska aktuella sociala och politiska teman. Nissinen bor i Helsingfors, New York och Amsterdam.

Utställningen The Aalto Natives är producerad av Kiasma, Museum of Contemporary Art / Finnish National Gallery.

The highly positive reception of the installation by both press and public at the Venice Biennale shows that the work was appreciated by a global audience too, and that humour as a critical artistic tool has an important place in art today.

Frieze wrote: “As we piggyback on Geb and Atum’s fact-finding mission, we meet a puppet psychologist, an eye-eating snake, and an escaping testicle, and much more, but there is sense in the senselessness, as there so often is" (Friezelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster). Moreover, the narrative framework of nationalism and colonialism dovetails seamlessly with an international debate around identity and postcolonialism.

The Aalto Natives is also above all an overwhelming, sensory experience. The visitor is immersed in a visual spectacle, in which the artists have thought about the combination of animatronics, video, light and audio in an innovative way.

The Aalto Natives was on display at the Cobra Museum from 15 December 2017 until 25 February 2018. Then the installation travels to Finland and is showing at the Kiasma Museum of Contemporary Art in Helsinki from 13 March until early September. After that to Borås Musum of Modern Art in marsch 2019. A version of the installation will be shown as part of an exhibition of Nathaniel Mellors at the New Museum in New York 2019.

Curator: Eva Eriksdotter

Bilder: Nathaniel Mellors och Erkka Nissinen: The Aalto Natives, 2017. Foto: Ugo Carmeni / Frame Contemporary Art Finland.

Senast uppdaterad: 2019-06-12